Fysiotherapie voor ouderen

Blijf zelfstandig en mobiel

Wat is fytotherapie voor ouderen?

Speciaal voor kwetsbare ouderen en voor mensen op hoge leeftijd al of niet met gezondheidsproblemen, is er fysiotherapie voor ouderen. Patiënten krijgen vooral oefentherapie om zo zelfstandig en mobiel mogelijk te blijven.

Bij het ouder worden treden er veranderingen op in het menselijk lichaam die van invloed zijn op het het bewegen. Bewegen wordt lastiger en het uitvoeren van activiteiten gaat moeilijker doordat de spierkracht, coördinatie en mobiliteit van de gewrichten afneemt. Het gevolg is pijnlijke spieren, stijfheid en problemen met dagelijkse bezigheden. Veel voorkomende aandoeningen waarbij ondersteuning van de fysiotherapeut in de ouderenzorg wordt ingeroepen:

  • Nabehandeling bij fracturen en operaties zoals een nieuwe knie of heup
  • Pijn, immobiliteit en inactiviteit ten gevolge van aandoeningen van het bewegingsapparaat
  • Beperkingen als gevolg van een (chronische) ziekte

Donna Flores is geen geriatriefysiotherapeut maar heeft wel veel ervaring in het behandelen van (kwetsbare) ouderen. Daarbij is ze lid van het geriatrienetwerk Noord Nederland.

Wat doet de fysiotherapeut voor ouderen?

De fysiotherapeut weet wat het verouderingsproces met uw lijf kan doen. Na een inventarisatie van uw klachten wordt er gezamenlijk een behandelplan opgesteld. Daarbij probeer ik de patiënt zo actief mogelijk bij de behandeling te betrekken.

Bij mogelijke behandelvormen kunt u denken aan: oefeningen, looptraining, begeleiding bij het gebruik van hulpmiddelen en het losmaken van spieren en gewrichten.

Het is ook mogelijk bij de patiënt thuis te kijken en te bespreken hoe het risico op vallen verminderd kan worden en het dagelijks functioneren verbeterd kan worden.

Vragen of afspraak maken?