Knieklachten

 

De knie is een erg complex gewricht wat bestaat uit 3 botstukken: het bovenbeen, onderbeen en de knieschijf. In de knie bevindt zich kraakbeen, de menisci en 2 kruisbanden, en hij wordt verstevigd met banden, pezen en spieren. Al deze structuren zorgen er voor dat we de knie goed kunnen bewegen en stabiliseren tijdens het staan, lopen, rennen en springen. De knie wordt in het dagelijks leven veel belast en daardoor is het belangrijk dat de knie in goede gezondheid is.

Oorzaken van knieklachten

Door de complexiteit van het kniegewricht zijn er een hoop verschillende aandoeningen aan de knie. Pijn in de knie kan zowel ontstaan door overbelasting of door een trauma (bijvoorbeeld door een schop tegen het been of door het verdraaien van de knie). Veel knieklachten ontstaan bij het sporten, maar ook overgewicht en ouderdom kunnen voor klachten aan de knie zorgen.

Klachten en verschijnselen

Naast pijnklachten zijn zwelling, stijfheid en instabiliteit veel voorkomende klachten aan de knie, zowel bij overbelasting als bij een trauma, Deze klachten zijn in het begin meestal bij het bewegen van de knie, maar kunnen in een later stadium ook in rust aanwezig zijn.

Behandeling

Wanneer er klachten aan de knie aanwezig zijn, bij zowel sporten als in het dagelijks leven, is het verstandig om een fysiotherapeut te raadplegen. Gekeken wordt welk structuur rondom de knie de oorzaak is van de klachten, Aan de hand daarvan wordt een behandelplan opgesteld om zo snel mogelijk weer van  de knieklachten af te komen, en wordt er gekeken dat de kans op terugkeer van de klachten zo klein mogelijk is.

Vragen of afspraak maken?