Artrose

 

Wat is artrose?

Artrose is een ziekte van de gewrichten, vaak van de heup en de knie. Bijna een miljoen mensen in Nederland hebben artrose in deze gewrichten. Niet iedereen krijgt artrose: het hoort dus niet standaard bij het ouder worden. Artrose kan ook voorkomen op jongere leeftijd, bijvoorbeeld na een knieblessure of operatie aan het gewricht. De ziekte is chronisch en langzaam progressief. Chronisch betekent dat het niet meer over gaat. Langzaam progressief betekent dat het langzaam erger wordt. Artrose tast verschillende delen in en rondom het gewricht aan.

De klachten van artrose

Pijn is vaak de eerste klacht. Bij sommige mensen blijven de klachten, zoals pijn en moeite met activiteiten, lang op hetzelfde niveau. Bij anderen wordt het langzaam erger. Door artrose kun je in de loop der tijd allerlei klachten krijgen.

 • Pijn
 • Stijfheid
 • Spierzwakte
 • Instabiliteit van de knie
 • Krakend geluid bij bewegen
 • Minder gemakkelijk bewegen
 • Ontsteking van het gewricht
 • Een afwijkende stand van de knie
 • Moeheid
 • Moeite met activiteiten uit het dagelijks leven

Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen?

Je komt bij de fysiotherapeut of oefentherapeut wanneer je veel last van de artrose hebt of als je hiervoor geopereerd wordt of bent. Eerst bespreek je met een therapeut wat je klachten zijn en welke hulp je nodig hebt. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek en zet de fysiotherapeut eventueel meetinstrumenten in. De fysiotherapeut neemt de tijd voor deze drie onderdelen, zodat hij goed weet wat je klachten zijn en wat je graag wilt bereiken. Daarna beslist hij, samen met jou, welke behandeling het beste is. Er zijn verschillende soorten behandelingen. De therapeut kiest samen met jou voor een behandeling of voor een combinatie van de verschillende behandelingen.

Oefentherapie

Soms is naast voorlichting en advies ook oefentherapie nodig. Je fysiotherapeut beslist samen met jou hoeveel oefentherapie je nodig hebt. Bij oefentherapie is het belangrijk om naar een doel toe te werken. Dat doel bespreek je vooraf samen met je fysiotherapeut. Het is belangrijk dat je ook actief blijft als de oefentherapie is afgelopen.

 De behandeling van artrose

Om de diagnose artrose te stellen is geen röntgenfoto nodig. Een arts of therapeut kan op basis van je klachten vaststellen of die worden veroorzaakt door artrose.

Soms is het geven van informatie en advies over wat je zelf kunt doen niet voldoende. In dat geval is een passende behandeling nodig. In eerste instantie kun je voor zo’n behandeling terecht bij je huisarts en/of een therapeut. De volgende behandelingen zijn effectief:

Pijnstillende medicijnen

Medicijnen kunnen helpen tegen de pijn of tegen een ontsteking in het gewricht. Hierdoor kost bewegen minder moeite en kun je de oefeningen beter doen. Voor advies over medicijnen kun je terecht bij je huisarts.

Begeleid oefenen

Lukt het je niet om zonder hulp meer te bewegen en oefeningen te doen? Dan kun je hulp krijgen van een fysiotherapeut. Fysiotherapie helpt net zo goed (en soms zelfs beter) dan medicijnen en je hebt geen last van vervelende bijwerkingen. Tijdens de behandeling krijg je van je fysiotherapeut ook uitleg en tips over hoe je met je klachten moet omgaan. Het is aangetoond dat oefentherapie veel goedkoper en effectiever zijn dan pijnmedicaties.

Je gewicht verminderen

(als dat nodig is)

Ben je te zwaar? Als je afvalt, zullen je klachten afnemen. Minder lichaamsgewicht geeft minder druk op het gewricht. Zelfs als je een klein beetje afvalt (bijvoorbeeld vijf procent van het totale lichaamsgewicht) heb je al minder last.

Heb je deze behandelingen voor langere tijd geprobeerd zonder dat het helpt? Dan is een operatie een mogelijkheid. Bij een operatie vervangt de chirurg het gewricht door een kunstgewricht. Het is belangrijk om eerst goed de voordelen en nadelen van een operatie te bespreken met een orthopeed(specialist).

Wat kun je zelf doen?

Artrose wordt vaak ‘gewrichtsslijtage’ genoemd. Dit is een verkeerde naam. Het lijkt alsof de klachten worden veroorzaakt doordat het gewricht te oud is, en alsof er niets meer aan te doen is. Maar aan artrose is zeker iets te doen! Bijvoorbeeld:

 • Meer bewegen
 • Meer spierkracht krijgen in je benen(de balans tussen de belasting en de belastbaarheid)
 • Zorgen dat je niet te zwaar bent of wordt

Als je goed met je klachten omgaat, kun je voorkomen dat artrose erger wordt. Soms verminderen de klachten zelfs. Maar hoe doe je dat? Bij artrose is het extra belangrijk dat je voldoende beweegt, ook als dit niet makkelijk gaat. We raden je aan om tenminste vijf dagen per week een half uur te bewegen, zoals wandelen of fietsen op eigen tempo.

Waarom bewegen zo belangrijk is

 • Bewegen maakt de spieren, pezen en banden rondom je gewrichten sterker.
 • Mensen met artrose hebben minder gewrichtsvloeistof. Dit veroorzaakt (start)stijfheid. Als je beweegt, komt er extra vloeistof vrij. Je kunt je gewrichten weer wat soepeler kunt bewegen.
 • Van bewegen word je vrolijker. Je hersenen krijgen meer zuurstof. Hierdoor kun je helderder en gemakkelijker denken.

Bewegen is goed, maar houd wel in de gaten dat je jezelf niet overbelast. Heb je extra pijn of last van een zwelling? Dan kan dit betekenen dat je gewricht overbelast is (geweest).

Hoe je overbelasting voorkomt.

 • Neem bij beweging tussendoor af en toe een pauze
 • Verander geregeld van houding
 • Breng variatie aan in je bewegingen om zo je gewricht te ontlasten;
 • Gebruik hulpmiddelen (bijvoorbeeld een wandelstok).
 • Zorg dat je niet te zwaar bent. Minder lichaamsgewicht geeft minder druk op het gewricht.

Donna Flores is fysiotherapeut die u kan helpen/begeleiden bij de behandeling van artrose.

Vragen of afspraak maken?